Povzetek inšpekcijskih točk za vzdrževanje centrifugalne črpalke

- 2021-11-04-

1. Pregledgred črpalke
• Najprej očistite gred črpalke s kerozinom, z brusnim papirjem polirajte površino gredi črpalke in preverite, ali so na površini utori in obrabljeni.
• Hkrati preverite obrabo utora za ključ na gredi. Če je obraba utora za ključ prevelika, ponovno odprite utor za ključ pri 1800 nasprotigred črpalke.
• Pregled iztekanja glavne gredi črpalke: po vgradnji glavne gredi v ležajno škatlo je treba preveriti iztek površine prirobnice glavne gredi in ležajne škatle. Zahtevani odtok 1 < 0,05 mm; 2,3<0,05mm。
• Pri ključnih črpalkah se lahko po potrebi uporabi ultrazvočno ali magnetno odkrivanje napak ali barvanje, da se preveri, ali so v gredi črpalke razpoke.
• Preverite upogibanjegred črpalke. Na splošno je treba gred črpalke postaviti na stružnico pri sobni temperaturi. Merjenje je najbolj priročno in natančnost lahko ustreza zahtevam. Na splošno uporabljamo železo v obliki črke V kot podporni okvir in ga za merjenje postavimo na platformo. Ohraniti je treba raven samega jaška. Toleranca je manjša od 0,08 mm.

 


2.Pregledrotor
•Preverite obrabo rotorskega obroča. Če je obraba rotorskega obroča v območju, lahko notranjo luknjo rotorja razširite s kalupom na stružnici, da popravite obrabljeni del (zagotovite koncentričnost zunanjega kroga rotorskega obroča in notranje luknje). Če pa je ustni obroč resno obrabljen in presega določeno območje zračnosti ustnega obroča, ga je treba zamenjati.
•Preverite rezilo rotorja in površino glede poškodb zaradi kavitacije. Če ima rezilo le majhno votlino in ne bo vplivalo na pretok in glavo, ga ni treba zamenjati. V nasprotnem primeru ga je treba popraviti ali zamenjati.
•Preverite utor rotorja, ključ in prileganje med njimirotorin gred. Rotor se uporablja dolgo časa in večkrat razstavljen. Prileganje med rotorjem in gredjo ali utor in ključ rotorja postane ohlapno, kar vpliva na koncentričnost rotorja in povzroči tresljaje med delovanjem črpalke. Če ugotovite, da je prileganje med rotorjem in gredjo preveč ohlapno, preverite obrabo rotorja ali gredi in jih zamenjajte s prekomerno obrabo. Če je prileganje med utorom rotorja in ključem preveč ohlapno, ponovno odprite utor za ključ za 180 stopinj stran od prvotnega utora za ključ rotorja in ga ponovno uskladite s ključem.

 


3. Pregled ležajev
• Pred montažo kotalnega ležaja najprej izkopljite olje ali mast proti rjiležaj, nato dajte ležaj v vroče olje, da se ostanke olja stopi, operite s kerozinom in posušite z belo krpo ali stisnjenim zrakom.
• Po čiščenju kotalnega ležaja preverite naslednje; Ali se ležaj vrti prožno, hitro in prosto in ali je zataknjen; ali je razmik ležaja ustrezen; Ali je ležaj čist in ali so notranji in zunanji obroči, kotalni elementi in izolacijski obroči zarjaveli, zadrgni, modrice in razpoke; Ali je notranji obročležajje natančno blizu ramena gredi; Ali je pribor za ležaje popoln. Zamenjajte, če pride do težave.
• Pri preverjanju ležaja in telesa ležaja v glavnem uporabite mikrometer ali merilno čeljust, da izmerite, ali ovalnost in koničnost luknje ležaja in ležaja ter njihovo prileganje ležaju ustrezata zahtevam. Poleg tega preverite, ali je zarez v skladu z notranjim obročem ležaja. Preverite iztek končne strani rame gredi in ležajne luknje in vrednost ne sme preseči navedene vrednosti, sicer jo zamenjajte.


4.Pregled pritrdilnih elementov kot nprohišje črpalke, ustni obroč ohišja, vzmetenje ležaja itd
• Pregled razpok: po čiščenju ohišja črpalke in vzmetenja ležaja preverite, ali obstajajo razpoke. Metoda inšpekcijskega pregleda je na splošno udarjanje ohišja črpalke s kladivom. Če se sliši hripav zvok, to pomeni, da ima ohišje črpalke razpoke.
• Za nadaljnji pregled se lahko nanese kerozinohišje črpalkeinležajsuspenzijo, da petrolej prodre v razpoko, nato obrišite kerozin s površine in nanesite plast belega prahu, nato pa s kladivom ponovno udarite ohišje črpalke in suspenzijo ležaja. Kerozin v razpoki bo iztekel ven in zmočil bel prah, pri čemer bo prikazana črna črta, da se oceni končna točka razpoke. Če del razpoke ni pod pritiskom ali nima tesnilnega učinka, da se prepreči nadaljnje širjenje razpoke, lahko na obeh koncih razpoke izvrtate krožno luknjo s premerom 3 mm, da preprečite nadaljevanje razpoke razširiti. Če se na tlačnem nosilnem delu pojavi razpoka, je treba izvesti popravilo varjenje.

 


Prosimo, kontaktirajte nas, če želite izvedeti več novic o črpalkah in informacij.
Peter Tian
Telefon/WA: +86 137 3018 7521

Elektronski naslov: peter@deponpump.com