KAJ JE "MENKA"? KAKO IZBIRATI ČRPALKO ZA GOSTOVANJE?

- 2021-07-30-

KAJ JE "MENKA"?

Gošča je katera koli mešanica tekočine, kot je voda, in zdrobljene trdne snovi. Blato se uporablja kot priročen način za ravnanje s trdnimi snovmi v razsutem stanju v rudarstvu, predelavi jekla, livarnah, proizvodnji električne energije in nazadnje v rudarski industriji frac Sand. Blato se na splošno obnaša enako kot debele, viskozne tekočine, ki tečejo pod gravitacijo, vendar se po potrebi tudi črpajo.


Blato delimo v dve splošni kategoriji: nesedajoče ali usedanje. Neusedlajoče se brozge so sestavljene iz zelo drobnih delcev, ki dajejo iluzijo povečane navidezne viskoznosti. Te gnojevke imajo običajno nizke lastnosti obrabe, vendar zahtevajo zelo skrbno obravnavo pri izbiri prave črpalke, ker se ne obnašajo na enak način kot običajna tekočina.


Usedlajoče se gnojevke tvorijo grobi delci, ki težijo k tvorbi nestabilne zmesi. Pri izbiri črpalke je treba posebno pozornost nameniti izračunom pretoka in moči. Večina nanosov gnojevke je sestavljena iz grobih delcev in imajo zaradi tega višje obrabne lastnosti.


Spodaj so skupne značilnosti gnojevke:


  • Abrazivna
  • Debela konsistenca
  • Lahko vsebuje veliko količino trdnih snovi
  • Običajno se hitro poravna
  • Za delovanje potrebuje več energije kot črpalka za vodo


IZBIRA ČRPALKE ZA GOSTOVANJE

Izbira prave črpalke za gnojevko je ključnega pomena, če želite kar najbolje izkoristiti svoj denar. Upoštevati je treba osnovne komponente črpalke, kot so velikost in zasnova rotorja, material izdelave in izpustne konfiguracije, da se zagotovi, da bo črpalka vzdržala obrabo, ki jo povzroči abrazivna gošča. Črpalke za gnojevko so na splošno večje v primerjavi s črpalkami za tekočino z nizko viskoznostjo in običajno zahtevajo več konjskih moči za delovanje, ker so manj učinkovite. Ležaji in gredi morajo biti tudi bolj robustni in togi.


Za črpanje gnojevke se uporablja veliko vrst črpalk, vendar je najpogostejša črpalka za gnojevko centrifugalna črpalka. Thecentrifugalna črpalka za gnojevkouporablja centrifugalno silo, ki jo ustvari vrteči se impeler, da vpliva na kinetično energijo na gnojevko, podobno kot bi se tekočina, podobna vodi, premikala skozi standardno centrifugalno črpalko.


Črpalka za gnojevko z visoko vsebnostjo kroma za rudarsko industrijo

Če imate izkušnje s črpanjem gnojevke, veste, da to ni lahka naloga. Blatnice so težke in jih je težko črpati. Povzročajo prekomerno obrabo črpalk in njihovih komponent in znano je, da zamašijo sesalne in izpustne cevi, če se ne premikajo dovolj hitro. Najpomembneje je, da je izziv, da črpalke za gnojevko zdržijo razumno količino časa. Vendar pa obstaja nekaj stvari, ki jih lahko storite, da podaljšate življenjsko dobo vaše črpalke za gnojevko in naredite črpanje gnojevke manj izziv.

Poiščite sladko točko, ki omogoča, da črpalka deluje čim počasneje (za zmanjšanje obrabe), vendar dovolj hitro, da se trdne snovi ne usedejo in zamašijo vodov
Za zmanjšanje obrabe znižajte tlačni tlak črpalke na najnižjo možno točko
Upoštevajte ustrezna načela cevovoda, da zagotovite stalno in enakomerno dovajanje gnojevke v črpalko
Črpanje gnojevke predstavlja več izzivov in težav, a s pravilnim inženiringom in izbiro opreme lahko doživite dolgoletno brezskrbno delovanje. Pomembno je, da pri izbiri črpalke za gnojevko sodelujete s kvalificiranim inženirjem, saj lahko gnojevka povzroči opustošenje črpalke, če ni pravilno izbrana.

Za več informacij o centrifugalnih črpalkah, vključno s podrobnostmi o črpalkah, posebej zasnovanih za uporabo z gnojevko, si oglejte Priročnik, ki ga morate imeti za centrifugalne črpalke!

Za več novic o industriji in znanja o črpalkah zberite stran Depump, da boste prejeli več.